Trikå är ett super kul material enligt mig! Men också lite läskigt kan många tycka.
Jag skulle nog säga att allt man inte kan eller som är nytt är lite svårt och läskigt. Så låt vår nyfikenhet vinna över rädslan och titta närmare på det!
 

Jag har ingen super stor erfarenhet av elastiska material. Jag har jobbat med gummi- och plastprodukter i lite mer än ett år. Tidigare i karriären stötte jag till viss del på plast tillverkning, men som sagt inte super mycket konstruktion. Grunderna för elastiska material gick vi också så klart igenom i skolan. Men vad det med att sy och göra tänker du!? Så mycket mer än du tror! Jag ska försöka förklara lite hur det funkar i den här följetången om trikå och även ett av alla de sett som du kan tänka när du jobbar i elastiska material.

Trikå är ett elastiskt tyg; du kan helt enkelt dra ut det och göra det större än sin ursprungliga form. Det kallas också för stickat tyg. Vad som menas med det är egentligen att trådarna bildar öglor runt varandra. Det gör att du inte kan ta en tråd, dra i ena ändan, och på så vis dra ut hela tråden. Så blir det med ett vävt tyg. Trådarna i ett vävt tyg ligger mera bara omlott på varandra, vilket då gör att de kan repa upp sig.

 
Det finns också flera olika typer av trikå. Två exempel är väfttrikå (bild 1 nedan) som är det vanligaste och varp trikå (bild 2 nedan). skillanden är egentligen hur man valt att lägga ögglorna. Båda är elastiska i två riktningar. Det vi säga du kan sträka det åt flera håll. Vill du ha en mer teknisk beskrivning så kan du läsa om det här. Hehe...sa ingenjören, men faktum är att vi hellre vill ha enkla lösnignar som alla förstår, det är bra design! Sidospår, åter till trikå!
Ett "stickat tyg" eller i det här fallet trikå som vi pratar om har där emot öglor som hindrar det från att repa upp sig. Tänk så här; den gröna tråden i bilden ovan, när du drar i den tråden, t.ex. åt höger kommer den att dra med sig de andra trådarna som den är virad runt det kommer göra att du får ett läge liknade en sån där jobbig knut som inte vill gå upp. Tänk halsband eller telefon hörlurar. Desto mer du drar i den längsta delen istället för att försöka ta upp själva knuten, desto tightare blir knuten också. Det repar helt enkelt inte upp sig!  

Fantastiskt! Det betyder att vi inte behöver sy den där super tråkiga sömmen runt alla kanter. Yay!

Men! Det finns alltid ett men... Det betyder också att om vi ska kunna dra ut tyget måste vi ha en söm som också går att sträcka. Det går att göra många långa inlägg om elastiska sömmar och teknikerna. En enkel grundregel är: Titta åt vilket håll sömmen kommer att gå på det färdiga plagget. Kommer den att behöva sträckas? Och hur mycket? En söm som går på sidan av en topp kommer inte att sträckas, då kan du kanske till och med använda en vanlig raksöm, eller en smal sicksack. I andra fall går det utmärkt med en vanlig sicksack t.ex. 1,5x2.0 eller 2.0x2.0.



Du kan även använda dig av en tvilling nål på din vanliga symaskin för att t.ex. få en fin halsringning. Om du är riktigt avancerad kan du skaffa en Overlock (eller låna). Dess sömmar ser annorlunda ut, de ser ut som på kläderna du köper i affären. Att sy med overlock är effektivt och blir snyggt eftersom den skär kanten på tyget också när du syr. Nackdelen som många pratar om med overlock är att den är svår att trä. Men detta är inte sant med dagens maskiner. Nyare maskiner trär ofta tråden automatiskt eller har ett hjälpmedel för att trä tråden. Till skillnad från en vanlig symaskin så kan du också helt enkelt klippa av trådrullen och knyta på den nya tråden, sy fram lite så tråden kommer igenom och färdigt!

Själv använder jag bara sicksack när jag syr då jag inte har någon overlock.

Oj det finns mycket att skriva om detta! Därför stannar jag här nu, en liten introduktion helt enkelt. Nästa inlägg kommer att handla om hur du kan räkna på tygets elasticitet och där med skapa vackra halsringningar och kanske till och med göra egna mönster!

Kram på er så länge!

 
pintrest källor:
https://se.pinterest.com/pin/574701602424280278/
https://se.pinterest.com/pin/569072102895033301/
https://se.pinterest.com/pin/425871708491191282/
https://se.pinterest.com/pin/306737424600511619/
https://se.pinterest.com/pin/388717011568067623/
https://se.pinterest.com/pin/370350769328714401/

Kommentera

Publiceras ej