Min kära morgonkompis från Pressbyrån. Pappmuggen med uppiggande kaffe! Underdelen av muggen är gjord i kartong som är pressad och limmad till sin form. 
 
Den här typen av förpackningar är hårt reglerade, tex vilket material och lim du får använda. Kartongen som har ett plastlager på ena sidan (ibland båda) kommer till fabriken i stora rullar. När kartong ska användas för livsmedel är det alltid nytt material (ej återvunnet). Det är också reglerat. Den överblivna muggen kan sen däremot bli andrahandsförpackningar, ytterförpackningar och tidningar.
 
Kartong är inte dyrt men alla ören ett tillverkande företag kan spara är mycket värda. Därför vägs den stabilitet som är önskad på muggen, så att du lätt kan hålla i den utan att klämma ihop den och få kaffet i knät, med hur mycket material som går åt. 
 
Läskmuggar på tex biografer brukar vara mindre stabila. Här kommer plast locket in! När du har locket på muggen hjälper det den att vara stabil. På en mugg där lock nästan alltid används brukar det därför vara tunnare papp. 
I det här fallet har vi ett gjutet plast lock som är konstruerat så att du lätt ska kunna dricka utan att spilla. Den lilla "flärpen" trycks först ner och viks sedan bakåt. Där finns en urgröpning prefekt för att hålla flärpen på plats när du dricker. Behöver du gå omkring kan du trycka tillbaka flärpen så att kaffe inte skvätter upp när du går. 
I allt vi har kring oss i vardagen finns en tanke bakom. Även något så vardagligt som en pappmugg. 
 
<3 2 B Engineer 

Kommentera

Publiceras ej