Att vara kvinna och ha en 
ingenjörsutbildning, dessutom inom mekanik, gör ganska automatiskt att du blir lite mer engagerad i  jämställdhetsfrågor. Inte bara för att det rent historiskt varit ett yrke för män och att det fortfarande är väldigt mansdominerat utan snarare för att du ständigt möter på den attityden du önskade inte fanns. Gillar du att jobba med teknik och utveckling stöter du ofta på det i någon form. 
Vd:n för det lilla företaget du sökt jobb på skruvar sig i stolen...varför har du sökt hit? ...inte får du jobbet, de får en kille som lämpar sig mer...ja detta kanske är ett extrem fall men jag har ändå sett det hända. Ännu trevligare är standard frågan du får så fort du träffar någon
"Så du är ingenjör!...och tjej!??" ..."ja" och du är en idiot!  (Skulle man vilja svara) Visst är det en irriterande fråga men inte fullt lika dum som de som rakt ut säger att de anser att "ingenjörsyrket inte passar en kvinna" ... Jo jag har hört detta! Flera gånger...så fort det börjar handla om elektronik eller mekanik och inte är på Astrazeneca (är ju ändå inom ett område som är klassiskt kvinnligt) så passar sig det plötsligt inte...

Kära kvinnor där ute. Ni är starka, ni är smarta låt ALDRIG någon annan tala om för er vad ni kan göra! Utan att du själv märker det blir du och dina föräldrar påverkade av gamla religösa och kulturella könsroller - kämpa emot det! Se längre än så!

Dagens ingenjörer inom maskinteknik och elektronik tar fram morgondagens produkter. Låt oss glömma och slopa allt vad utrycken klassiskt kvinnligt/manlig varit och göra det vi tycker om och är intresserade av! 

Det gör jag! 
Och ingenjör är ett prefekt yrke för den logiska, idérika och underbart tänkande kvinnan jag vet att så många av er är!

Kommentera

Publiceras ej