Jag har sedan en tid tillbaka valt att inte äta lika mycket kött längre. Jag är inte vegetarian eller så… låt mig definiera; Jag väljer att om jag ska äta kött, äta väldigt bra kött och med bra kött menar jag kött där jag vet var djuret kommer ifrån, vad det har ätit och att det finns bra restriktioner på vad för hormoner och medicin mm, som djuret får äta. Det gör att när jag väl vill äta kött så blir det lite dyrare och det är också en bidragande orsak, förutom att vi faktiskt inte mår så bra av att smälla i oss så mycket (framförallt) stekt kött som vi gör, till att jag äter lite mindre kött. Det är förvånande hur bra man mår när man inte äter lika mycket av det där drypande, halvt svarta fettet i stekpannan... eller inte...

Jag letade i alla fall efter ersättning till det här och provade linser. Faktum är att jag inte alltid varit ett fan av linser och bönor. Tyckte att det smakade fruktansvärt ”mjöligt”... men hittade lösningen! Nämligen kryddor. Kan tyckas självklart men faktum är att det handlar inte bara om att krydda på vad som helst utan att välja kryddor som döljer den ”mjöliga” smaken och sedan krydda minst dubbelt så mycket mot vad du tror att du behöver! Linserna suger åt sig smaken. Curry ihop med röda linser är ett bra tips (lägger upp ett recept på det sen). 

Ett nytt favoritrecept har blivit den vegetariska tacosen på svarta linser. Det smakar Tacos, lite mer tuggmotstånd kanske beroende på hur du kokar dem. Prova själv, här är receptet!

 

Det är inte helt perfekt men ungefär så här:

Ingredienser:

1/2 gullök

1/2 paket svarta linser

ca 1/2 l vatten

ca dl passerade tomater

1 köttbuljongtärning/grönsaksbuljongtärning

Taco krydda: (anpassa volymen efter dimensionerna här): 3 msk chilipulver, 2 tsk paprika pulver, 3 msk spiskummin, 1 ½ msk salt, 2 tsk socker (tycker jag inte behövs), 1 tsk oregano.

Gör så här:

Fräs hackad gulök i tackokrydda i lite olja tills den är mjuk. Häll på de svarta linserna och vatten så att det täcker. Låt koka (inte storm koka) i 15-20 min under lock. Passa den lite, häll på vatten i botten och rör om ifall det håller på att bränna fast. På slutet lägger du i en buljongtärning och en skvätt passerade tomater, rör om. Krydda med ännu mer tackokrydda! Klart :) 

Vill du få det mer matigt kan du ha i svarta bönor, eller ha det till.

 

Du kan även göra en egen tomatsalsa till. Den gör du så här:

Ingredienser:

Ca 400 g passerade tomater (resen av paketet från tacosen)

½ gullök

Några – ett paket cocktailtomater

3 klyftor vitlök

1 grönsaksbuljongtärning

Kryddor: Ta lite vad du känner för jag använder massor av kryddor - Örtsalt, vitpeppar, tabasco, sambal och… kanel!

Gör så här:

Fräs hackad gullök och en hakad vitlöksklyfta mjuka i lite olja tills den är mjuk. Häll på hakade tomater och låt även de mjukna. Häll sedan på passerade tomater, pressade vitlöksklyftor, kryddor och låt koka upp. Klart! Låt svalna på burk om du vill ha det som vanlig tacosås.

 

Det kan tyckas vara en utmaning att börja göra saker själv istället för att plocka dem från en hylla men man mår bättre av att få i sig, om inte annat så i alla fall mindre halvfabrikat. Gör du maten själv har du dessutom större möjlighet att välja ekologisk mat. Var glad att du orkar laga mat själv…är tyvärr inte alla förunnat! Så njut!

Kommentera

Publiceras ej